ÁFA témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan afa.jpg

Jogszabály-összefoglalók

2010

2009

2007


Tanulmány-összefoglalók

Saját cikkeink

2000-2009

  • SC - ÁFA-elkerülés: Az ÁFA-elkerülés egyik módja, hogy az értékküszöbnél alacsonyabb forgalmat vallanak be az emberek, így kikerülnek az adóalanyok közül. A cikk említi még az import áfa kikerülésének lehetőségét, továbbá számadatokkal szolgál, hogy az EU csatlakozás mennyiben változtatta meg a helyzetet, illetve, hogy mennyi pénz tűnik el e tevékenység kapcsán a fehérgazdaságból.
  • SC - Fordított adózás fogalma: A fordított adózás esetében a végső fogyasztónak minősülő vevő fizeti az adót, alkalmazása az építési-szerelési szolgáltatások esetében valósulhat meg. E jogszabály - mely az EK jogtól valamelyest eltér - egyik pozitív hatása, hogy visszaszorítja az áfa-csalást.
  • SC - Jogtalan ÁFA-visszaigénylés EVA-számlákkal: A 2002-ben bevezetett EVA adózási rendszer lényegesen egyszerűbbé tette az egyéni vállalkozók számára a bevallást, ám meghagyott egy joghézagot, amely visszaélésre, fiktív számlázásra hagyott lehetőséget. A cikk példán és számadatokon keresztül mutatja be e probléma lényegét.
  • SC - Körbeszámlázás problémája: A körbeszámlázás önmagában még legális, azonban kellően sok szereplő és a határokon átívelő ügyletek elég bonyolulttá tehetik a számlák láncolatának nyomon követését, így lehetőség nyílik a visszaélésekre.

1990-1999

  • SC - Olajszőkítés a 90-es években: az szőke olajjal való kereskedés a háztartási tüzelőolaj (HTO) szociális okokból alacsonyabb, és a gázolaj magasabb adója közti rést aknázza ki. A két olajfajta közt a legfontosabb különbség a HTO-t pirosra színező festékanyag, ami kémiai úton eltávolítható, és így a szőke HTO gázolajként értékesíthető. Az üzletnek kedvezett a következetlen, már-már szándékoltan hiányos jogszabályalkotás.