Államháztartás átláthatóvá tétele témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan atlathato allam.jpg

Jogszabály-összefoglalók

2009

  • JÖ - 2009. évi elektronikus közszolgáltatásról szóló tv.: A törvény célja az állam szolgáltató jellegének erősítése, az állampolgárok, a gazdasági élet szereplői és a civil szervezetek információs közszolgáltatásokkal való ellátásának biztosítása, a gyorsabb, hatékonyabb közigazgatási és közszolgáltatási ügyintézés lehetővé tétele, valamint a nyilvánosság és a társadalmi kontroll követelményének hatékonyabb érvényesítése.

2005

2003

  • JÖ - Üvegzseb-törvény: A törvény valójában 19 korábbi törvény módosítását jelenti, amelynek célja, hogy átláthatóvá tegye az állami gazdálkodást és kiterjessze az ellenőrzési jogköröket.

1989

  • JÖ - A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény: A pártok működési és gazdálkodási kereteit foglalja magában, kiterjedve arra, hogy milyen gazdasági tevékenységeket folytathat, a működéshez szükséges pénzt milyen források bevonásával gyarapíthatja, a megszűnéskor milyen standard eljárásokat kell alkalmaznia, valamint a gazdasági eredmény-beszámolónak milyen könyvelési elemeket kell tartalmaznia.


Tanulmány-összefoglalók

Saját cikkeink

2009

  • Költségvetési Tanács (KT) A cikk röviden ismerteti a 2009. óta működő független pénzügyi ellenőrző szerv létrehozását, törvényi hátterét, felépítését, működését, valamint feladatait. Utóbbiak közé tartozik például az ország pénzügyi terveinek elkészítése, fő célként figyelmbe véve az államháztartási hiány csökkentését.