A honlap szerkesztési, rendszerezési, keresési és etikai alapelvei

From Projekt
Jump to: navigation, search

Kérünk, segíts Te is, hogy honlapunk minél egységesebb szerkezetű és stílusú, illetve minél könnyebben érthető és jól áttekinthető legyen. Kérünk ezért, hogy szerkesztés előtt ismerkedj meg, légy szíves a honlapunk szerkesztési, rendszerezési, keresési és etikai alapelveivel.

Általános szerkesztési alapelvek

Civertan pikt alt szerk alapelvek.jpg

Kérünk, hogy a szerkesztési alapelveket ne úgy tekintsd, mint valamiféle parancsot, hanem ismerd fel, hogy ennek valamennyi pontja az olvasó és a szerkesztőtársak érdekeit szolgálják. A cél az, hogy minél könnyebben megtalálható legyen a keresett információ (tömörség), minél jobban megállapítható legyen, hogy az információ hitelessége mekkora (hivatkozások) és minél könnyebben továbbfejleszthető legyen a tartalom.

1. Önazonosítás

Kérünk, hogy ne csak felhasználónévvel szerkessz légy szíves, hanem a saját oldaladon legalább néhány általános információt (még ha név nélkül is) tegyél közzé magadról (mi a foglalkozásod, végzettséged, szakterületed, érdeklődési területed, stb.). (A saját oldaladra úgy tudsz eljutni, hogy rákattintasz a felhasználóneved linkjére - például annak az oldalnak a laptörténetében, amelyen már szerkesztettél.)

Ez is egy bizalomépítő eszköze a közösségi portálunknak, amellyel a minőség-ellenőrzés és a cikkek folyamatos fejlesztése tekintetben munkát spórolhatsz meg másoknak (vagy éppen ellenkezőleg: jelezheted, hogy a cikked még szakmai ellenőrzésre vár)!

Természetesen örömmel vesszük, ha ennél még több információt is megosztasz velünk, és akár a nevedet, fényképedet is felrakod, de a végzettségre, szakmára, érdeklődési területre vonatkozó adatokat szigorúbb elvárásnak tekintjük.

2. Tömörség

Rendkívül fontos, hogy fokozottan figyeljünk a tömörségre! Egy cikk akkor széles körben kedvelt, ha rövid, de ennek ellenére igen sok tényinformációt tartalmaz!

 • Semmilyen információ ne duplázódjon!
 • A logikailag egymáshoz kapcsolódó cikkeket igyekezzünk egymáshoz linkelni!
 • Ha a folyamatos szerkesztések alkalmával sok adat gyűlik össze, akkor az esszé jellegű szöveget célszerű táblázatba, grafikonba foglalni.
 • stb.

3. Egyszerűség

A cikkek (annak ellenére, hogy tartalmilag tudományos igényességgel íródnak), legyenek rendkívül egyszerűek és nagyon könnyen érthetőek! A cikkek nemcsak a szakértők számára íródnak, hanem széles társadalmi körök részére is, ezért a nyelvezetük semmiképp ne legyen bonyolultabb a hétköznapi sajtóénál (napilapok, internetes hírportálok). Mindez persze nem jelenti azt sem, hogy a "bulváros stílust" kell átvenni, hiszen az oldalunkon az elsődleges cél nem a szórakoztatás, hanem egy jól áttekinthető és tömör enciklopédia írása!

4. Hivatkozások

Nagyon fontos, hogy minden cikknél (legyen az akár saját cikk, akár tanulmány- vagy jogszabály-összefoglaló), törekedni kell arra, hogy minden tényinformáció pontosan visszakereshető legyen, ha valaki a részleteknek is utána kíván járni, vagy ellenőrizni akarja a hitelességét. Minden tényadat és tényinformáció mellé oda kell írni, hogy honnan származik és/vagy mellé kell tenni az eredeti forrás linkjét.


Általános szerkesztés-technikai alapelvek

Civertan pikt alt szerk tech alapelvek.jpg

Annak érdekében, hogy a honlapunk egységes stílusú és esztétikus legyen, megállapodtunk bizonyos szerkesztés-technikai alapelvekben is.

1. Címek, alcímek

 • A cikkek alfejezeteinek címe NE legyen vastag betűvel szedve, azonban "két egyenlőségjelbe zárt" méretű legyen.
 • A cikkek al-alfejezetének címe szintén NE legyen vastag betűvel szedve, azonban "négy egyenlőségjelbe zárt" méretű legyen.

2. Betűtípusok, felsorolások, paragrafusok

 • A honlapon, lehetőség szerint, tartózkodjunk a dőlt betűk használatától, mert azok nehezebben olvashatók. Dőlt betűket használhatnak időnként a lektorok azért, hogy véleményükkel segítsék a honlap hosszú távú fejlődését. (Pl.: A cikk kiegészítésre/módosításra szorul.)
 • Felsorolásjelként ne kötőjelet, hanem a megszokott négyzetet használjuk, mely a szerkesztőfelületen: *
 • A jogszabályok paragrafus- és bekezdéshivatkozásait az adott gondolat vagy bekezdés végén zárójelben kell feltüntetni. Formája például: (2. § (1)) (Tehát, a sorszám után pont, a § jel előtt és után is szóköz található, a bekezdésszám zárójelben van.)

3. Fájlfeltöltés

Ha egy tanulmányt, ill. jogszabályt (pdf), vagy egy képet (jpg, jpeg, png) töltesz fel, akkor három dologra feltétlenül figyelj, légy szíves:

 • A fájl neve utaljon a tartalmára (így a feltöltési napló sok száz fájl esetén is áttekinthető marad)! A MédiaWiki szoftver hibája, hogy utólag nem engedi a feltöltött fájlok átnevezését. Ez sajnos csak úgy kivitelezhető, hogy töröljük a fájlt, majd más néven újra feltöltjük...
 • A képfájl neve ne tartalmazzon ékezetet és nagybetűt! A MédiaWikinek sajnos hibája az is, hogy az ékezetes nevű képeket nem engedi rendesen formázni, azaz az ékezetes nevű képekkel nem lehet minden szerkesztési műveletet elvégezni.
 • A fájl neve mellé mindig írj egy tömör és informatív összefoglalót! (Annak érdekében, hogy ha a fájl neve nem nyújt elég információt, akkor a feltöltött fájlok listájában anélkül is lehessen következtetni a tartalomra, hogy rákattintanánk a linkre.)


A szerkesztés technikai leírása

Civertan pikt technika.jpg

Honlapunk háttere a MédiaWiki szoftver, ezért a szerkesztés technikai módszertanáról igen részletes tájékoztatást kaphatsz a Wikipédia ezen oldalán. Néhány parancsot azonban (kiegészítő jelleggel) a saját igényeinkhez szabva is igyekszünk bekonfigurálni. Például:

1. Cikk belsejére ugrató link

Itt is van mód arra, hogy olyan linket készítsünk, amely egy cikknek nem az elejére, hanem egy azon belüli, konkrétan meghatározott helyére ugrat. A Wikipédián megszokott "anchor" parancs mellett azonban a honlapunkon az "érkezési hely" parancs is használható. Pl.:

A [[Tanulmányok#12345|lehet ugrani]] hivatkozás segítségével lehet ugrani a "Tanulmányok" cikk azon helyére, ahová az {{érkezési hely|12345}} sablont elhelyezték.

Az érkezési hely jelölésére számokból és/vagy betűkből álló jelsorozat egyaránt használható (mint az előbb az 12345). Amennyiben egy cikkben több érkezési helyet szeretnénk megjelölni, akkor egymástól különböző jelsorozatokat kell a megjelölésre használni. (Különböző szócikkekben viszont akár lehet azonos a jelsorozat is, azokat ugyanis a Médiawiki meg tudja különböztetni egymástól.)


Gyakorló oldal

Civertan pikt gyakorlo.jpg

A gyakorló oldalon kipróbálhatod a szerkesztést, a belső és külső hivatkozást, a képek beszúrását, a táblázatkészítést, a fájlhivatkozást, a matematikai képletek írását, az aláírás funkciót, stb.


Saját cikkek készítése (SC-)

Civertan pikt sajat cikkek.jpg

Minden olyan cikket saját cikknek nevezünk, amely nem egyetlen tanulmányt vagy jogszabályt foglal össze, hanem amely egy tetszőleges témáról kíván sokoldalú tájékoztatást nyújtani, ugyanakkor amelynek a sokrétű forrásait a honlap szerkesztői gyűjtögetik (innen-onnan) össze. Ezen cikkek címei mindig kezdődjenek "SC -"-vel!

1. Hivatkozások a saját cikkekben

Törekedjünk arra, hogy a saját cikkekben található minden adathoz és tényinformációhoz külön-külön is tartozzon hivatkozás! Soha nem az rontja a honlap minőségét, ha esetleg egyes információk nem hitelesek, hanem sokkal nagyobb gond az, ha a látogatók és a szerzőtársak nem tudják eldönteni, hogy egy adott információnak mekkora a hitelessége. Ez a bizonytalanság ugyanis lelassíthatja a honlap további fejlődését.

A cikkekhez háromféle hivatkozás kerülhet:

 • Hivatalos statisztika, tanulmány, azaz elsődleges forrás linkje (pl. APEH, PM, MNB, Tárki, Ecostat, stb.)
 • Internetes újság, sajtó, média, azaz másodlagos hírforrás linkje (általában ezek is elsődleges forrásokra hivatkoznak)
 • A téma a honlapunk elemzésbörzéjén hosszú időn át megvitatásra került, majd a látogatók szavaztak is a kérdésről. Ebben az esetben pontosan fel kell tüntetni a szavazás eredményét, beleértve a kisebbségi álláspontot is!

Az elsődleges forrásokat közvetlenül is töltsük fel a honlapunkra, a másodlagos forrásokat pedig linkeljük be kívülről! Idővel igyekezzünk a másodlagos forrásokat elsődleges forrásokra cserélni.

2. Saját cikkek bővítése

A saját cikkek (bármely témakörön belül is található) tartalma természetesen folyamatosan bővül. Ha azonban bővítesz egy ilyen cikket, ne felejtsd el a témakörének gyűjtőoldalán található linkje melletti néhány soros ízelítőt is kiegészíteni. Ha pedig a cikk már túlságosan hosszúvá vált, akkor igyekezzünk a cikket logikus részekre, kisebb cikkekre osztani. Ez utóbbi esetben természetesen az összes kapcsolódó linket ellenőrizni, pontosítani kell.


Tanulmány- és jogszabály-összefoglalók készítése (TÖ- és JÖ-)

Civertan pikt to jo.jpg

A korábban leírt általános szerkesztési és szerkesztés-technikai alapelvek mellett az összefoglalók készítésénél a következő további elveket alkalmazzuk.

1. Cím

 • Annak érdekében, hogy a többi szerkesztő egyből lássa a cikk műfaját, az összefoglaló címe kezdődjön úgy, hogy "TÖ -" vagy úgy, hogy "JÖ -"! Ez ugyanis azt jelzi, hogy ezen az oldalon nincs helye saját véleményeknek, kiegészítéseknek, hanem a műfajából adódóan legfeljebb olyan változtatásokat szabad rajtuk végezni, ami az eredeti forrás (tanulmány vagy jogszabály) pontosabb, tényszerűbb és olvasóbarátabb visszaadását szolgálja.

2. Hivatkozások

 • Az összefoglalók elején mindig legyen egy link, ami az eredeti (pdf) forrásra mutat. Az eredeti forrást mindig fel kell tölteni az oldal saját szerverére, és belső linkként kell elérhetővé tenni.
 • Törekedjünk arra, hogy az összefoglaló bármely információja könnyen visszakereshető legyen az eredeti tanulmányban vagy jogszabályban. Minden egyes adat, gondolat, tényinformáció, táblázat, ábra, stb. alatt/mellett hivatkozzuk le a pontos oldalszámot (tanulmányok esetében) vagy paragrafusszámot (jogszabályok esetében)!
 • Segítsük az olvasót és a szerkesztőtársakat abban is, hogy utalást, információt adunk neki arra vonatkozóan is, hogy milyen olyan további információk vannak még az eredeti tanulmányban (vagy jogszabályban), amelyek nem találhatók meg az összefoglalóban. (Például: A számadat mellé odaírjuk, hogy "kiszámítás módszertana elolvasható a tanulmány ... oldalán"; vagy egy adott felsorolás mellé írjuk oda, hogy a fogalmak definíciója, kifejtése részletesen a törvény melyik paragrafusában található meg, stb.) Így ugyanis könnyebben tudja ugyanis az olvasó eldönteni, hogy érdemes-e számára elolvasni az eredeti tanulmányt vagy sem.

3. Tömörítési elvek

 • Előfordulhat, hogy egy jogszabály vagy tanulmány különböző részein is találhatók olyan információk, amelyek logikailag egymáshoz kapcsolódnak. Alapelvként rögzíthető, hogy ha a logikus gondolatmenet, a könnyű áttekinthetőség és az egyszerűség elve összeütközésbe kerül az eredeti forrás stílusával és az információk kronológiájával, akkor az összefoglaló készítésénél az első elvet (a közérthetőséget) kell előnyben részesíteni!

4. A jelenleg hatályos vagy pedig az eredeti törvényt foglaljuk össze?

 • Első megközelítésben mindig arra törekszünk, hogy a honlapunkon a törvény jelenleg hatályos változata legyen összefoglalva. Ha egy jogszabályt időközben módosítanak, akkor feltöltjük a friss változatot, és igyekszünk annak megfelelően módosítani az összefoglalót is. A szerkesztőtársak segítése céljából az ízelítőben mindig fel kell tüntetni, hogy a feltöltött törvény (pdf) mikor volt hatályban, az összefoglalónak az elején pedig az is fel kell tüntetni, hogy az összefoglaló a mikor hatályos változat szerint készült. Így, szerkesztőtársaink könnyebben észreveszik majd, ha a törvény vagy az összefoglaló időközben a hatályát vesztette, és így gyorsabban kiegészülhet/frissülhet majd a tartalom a jövőben is.
 • Másrészt, természetesen hasznos lehet áttekinteni a törvények módosításait, illetve azok fő állomásait is. Ezt azonban nem jogszabály-összefoglaló (JÖ-) formájában, hanem saját cikkek (SC-) formájában végezzük el, és itt elegendő, ha csak a legfontosabb tartalmi változtatásokat emeljük ki.

5. Ismertessük a határozatok jogerős végeredményét is!

Államigazgatási (pl. GVH) határozatok esetében az összefoglaló végén mindenképpen ki kell térni arra is, hogy történt-e az ügyben fellebezés/jogorvoslat, és hogy mi lett a jogerős ítélet. (A jogerős ítélet teljes szövegét is be kell linkelni az összefoglaló végére.)


Rendszerezési alapelvek

Civertan pikt rend alapelvek.jpg

Kérünk, hogy Te is segíts rendszerezni az egyre bővülő információtömeget, ami a honlapunkon megtalálható.

1. A jogszabályok helye a gyűjtőoldalon

 • Egy adott jogszabálytípuson belül (pl. törvények) a témák ABC sorrendben találhatók. A témákon belül az évszámok, valamint az évszámokon belül a jogszabályok sorszám szerint csökkenő sorrendbe vannak rendezve (a legfrissebb van legfelül).
 • Egy adott sorban először az eredeti jogszabály tölthető le pdf-ben (szerverünkről, belső link!), utána zárójelben mellé van írva a jogszabály pontos dátuma, sorszáma, hatályának időtartama, oldalszáma és virtuális memóriaigénye). Ezután következik egy nagyon tömör, de nagyon informatív és átfogó ízelítő a jogszabályról, majd egy link mely az összefoglaló oldalra mutat.

2. A tanulmányok helye a gyűjtőoldalon

 • A tanulmányokat kiadó intézmények ABC sorrendben képzik az alfejezeteket. Egy intézményen (alfejezeten) belül a cikkek fordított időrendi sorrendben vannak, azaz legfelül vannak a legfrissebbek, legalul pedig a legrégebbiek.
 • Egy adott sorban először az eredeti tanulmány tölthető le pdf-ben (szerverünkről, belső link!), utána zárójelben mellé van írva a tanulmány kiadásának dátuma, oldalszáma és virtuális memóriaigénye). Ezután következik egy nagyon tömör de nagyon informatív és átfogó ízelítő a tanulmányról, majd egy link amely az összefoglaló oldalra mutat.

3. Minden cikk kerüljön témakör szerint is besorolásra!

 • Arra törekszünk, hogy a cikkeink, fogalommagyarázataink, valamint tanulmány- és jogszabály-összefoglalóink ne csak a gyűjtőoldalakról, hanem a kezdőlapon található témakörök alfejezet menüpontjai alól is elérhetőek legyenek. Kérünk, hogy ha megírsz egy cikket vagy összefoglalót, akkor azt linkeld be a tartalomhoz illő témakör(ök) gyűjtőlapjára/lapjaira is.


Saját vélemények a vitalapon

Civertan pikt sajat velemeny.jpg

Egy cikk vitalapján megjelenhetnek a személyes vélemények, tapasztalatok, esetleg hallomásból szerzett információk is, de az mindenképp szükséges, hogy az olvasókat és szerzőtársakat itt is minél pontosabban tájékoztassuk a beírás hitelességének mértékéről. Ennek érdekében például a következő információkat szúrjuk be a megjegyzéseinkbe:

 • Témában dolgozom, és onnan tudom
 • Internetes fórumok írták
 • Hallomásból tudom
 • Saját véleményem, tapasztalatom

Hogyan keressünk rá a toldalékos szavakra?

Civertan pikt hogy keres.jpg

A kereső helyes használata megkönnyíti a honlapon a tájékozódást:

 • Ha a honlap keresőjébe beírsz egy szót, akkor az csak arra a pontos szóváltozatra fog rákeresni, de annak a szónak más formában ragozott alakjaira nem! Kilistázza először a címszavakat, majd az összes olyan cikket is, amelyekben az adott szó előfordul. (Pipákkal kiválasztható az is, hogy az összesre vagy csak a névterek egy részére irányuljon a keresés - pl. csak a szócikkekre vagy a vitalapokra is, stb.)
 • Ha viszont azt szeretnéd, hogy a kereső megtalálja a keresett szó összes ragozott alakját is, akkor a keresőbe csak a szó első néhány betűjét írd be (amíg a szó a toldalék miatt nem változik), majd tegyél egy csillagot! Tegyük fel például, hogy rá szeretnél keresni az összes olyan ragozott szóra és szóösszetételre, mely a "tartalom" szóból származik. Ebben az esetben a keresőbe írd be például, hogy "tartal*". Így ugyanis minden olyan szót meg fog találni, ami ezzel a szórészlettel kezdődik (pl: "tartalmaz", "tartalma", "tartalmának", stb.). Sőt, még olyan szavakat is, amelyek nem ebből a szótőből származnak, pl. "tartalék"...


Etikai alapelvek

Civertan pikt etikai alapelvek.jpg
 • Honlapunkon elfogadott a tegeződés. Az egyes szám második személyű tegező formát akkor is használhatod, ha az összes olvasóhoz szólsz. Például: "Az összefoglaló megtekintéséhez kattints ide!"
 • Ha valaki egy jogszabály vagy tanulmány mellé odaírta, hogy az összefoglalója szerkesztés alatt áll, akkor az azt jelenti, hogy az illető már dolgozik rajta (olvassa a törvényt, tervezgeti a cikket, stb.). Ilyenkor ne kezdj el dolgozni vele párhuzamosan, hanem ha észrevételed van, akkor vagy üzenj neki a vitalapon, vagy várd meg, amíg befejezi a szerkesztgetést, leveszi a "szerkesztés alatt áll" üzenetet, és csak utána javíts bele a cikkbe.
 • Honlapunkon elfogadott etikus magatartás, hogy a szócikkben nem szokták az emberek ugyanazt az állítást oda-vissza módosítgatni „igen – nem – de igen – de nem...” módon. A felek ilyenkor átmennek a vitalapra és ott tisztázzák a nézeteltérést.
 • Ha valamit a közösség a vitalapon megszavazott, akkor azt tiszteletben tartja és azt megváltoztatni csak új információk birtokában történő új szavazással lehet. Ha valaki mégis a szavazással ellentétesen belemódosít a cikkbe, például azért mert később kapcsolódott be, nem nézte vissza a laptörténetet és nem tudott a szavazásról, akkor a régi szerkesztők udvariasan felhívják a figyelmét a korábbi szavazás végeredményére, és a szavazás eredményének megfelelően visszaállítják a cikket.


Segítségkérés

Civertan pikt segitseg.jpg

Ha a szerkesztés vagy a cikked elhelyezése, strukturálása közben bármilyen kérdésed vetődik fel, fordulj bátran a főszerkesztőhöz a következő e-mail címen: info@tisztagazdasagert.hu