Adórendszer átalakítása témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan adorendsz atalak.jpg

Jogszabály-összefoglalók

Tanulmány-összefoglalók

2008

  • TÖ - Versenyképes adórendszer a Big4 szerint (2008. nyár): A Big4-ként ismert adótanácsadók és adószakértők a nyilvánosság elé tárták elképzeléseiket az adórendszer célszerű átalakításával kapcsolatosan, kiemelt figyelemmel a gazdaság kifehéredésére és versenyképességének növelésére. A javaslatok költségvetési hatásainak számítását a Pénzügyminisztérium munkatársai végezték, a költségvetés szerkezete vonatkozásában végzett összehasonlító számításokat, makrogazdasági hatások számszerűsítését pedig a Magyar Nemzeti Bank munkatársai segítették.

2007

  • TÖ - Az adóbázis szélesítésének lehetőségei Magyarországon: A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet 2007. októberi tanulmánya a magyar adórendszer átalakításának lehetőségeivel foglalkozik, a nemzetközi tapasztalatokat és a hazai adórendszer sajátosságainak figyelembe vételével.
  • TÖ - Adóelkerülés és a magyar adórendszer: A magyar adórendszer rövid áttekintése és nemzetközi összehasonlítása után az áfa-csalás, az alkalmazotti jövedelmek eltitkolása és az önfoglalkoztatók adóelkerülésének tapasztalatait, majd a problémák lehetséges megoldásait tárgyalja. A 2007-ben íródott cikk sok tényadatot és táblázatot tartalmaz. A mellékletben bemutatja az 1990-91-es svéd példát ("évszázad adóreformja"), az 1992-2006-os görög példát ("permanens adóreform") és a 2001-es orosz példát is ("egykulcsos adóreform"). A tanulmány egy másik, rövidebb összefoglalója megtalálható az indexen is.

2005

  • TÖ - Versenyképesség és adórendszer Magyarországon: A 2005-ben készült tanulmány a versenyképesség és az adórendszer összefüggéseit vizsgálja először általános jelleggel, majd a Magyarországon fennálló problémák felől közelítve. Ezután számba veszi a hosszabb távon kívánatos változtatásokat is.


Saját cikkek