Feketefoglalkoztatás témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan feketefogl.jpg

Jogszabály-összefoglalók

2009

2005

2004

1996

1992

  • JÖ - Munka törvénykönyve I-II. rész (1992. évi XXII. tv., módosítva a 2005. évi CLIV. tv. által): mind a munkáltatóra, mind a munkavállalóra, illetve érdekérvényesítő szerveikre vonatkozó jogok, kötelezettségek általános gyűjteménye, amely alapjaiban meghatározza a munkaviszony tartalmát és minőségét.


Tanulmány-összefoglalók

2008

2006

2004


Saját cikkek

2006-2009

  • SC - A munkaerőpiac fekete foltjai Magyarországon: A cikk bemutatja a feketefoglalkoztatását mértékét az egyes szektorokban, illetve felsorolja a jelenségre vezető okokat. (Sajtócikk színvonalú, de van benne néhány érdekes adat. Jó lenne a cikk tényadatait beolvasztani a többibe, azután pedig ezt törölni lehetne.)
  • SC - Feketefoglalkoztatás módjai: A cikk bemutatja a feketefoglalkoztatás néhány bevett módját: az eltüntethető tollal írt alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottak példáját, a biztonsági őrök szabálytalan foglalkoztatását a szakmai gyakorlati időre hivatkozva, illetve azt az esetet, hogy a mezőgazdasági vállalkozó megfigyelőket nevez ki, aki figyelmezteti a munkáltatót, ha ellenőrzők közelednek.
  • SC - Hatósági ellenőrző "hadműveletek" a munkaerőpiac kifehérítése érdekében: 2008 nyarán a kormányzat nyolc hatóság együttműködésével a „Kánikula hadművelet” akciósorozat keretein belül a Balaton környéki munkáltatókat és munkavállalókat ellenőrizte. A hadművelet célja a munkabiztonság ellenőrzése és a feketefoglalkoztatás visszaszorítása volt. A cikk számokon keresztül mutatja be az akciósorozat eredményességét.

2003-2009

  • SC - Feketefoglalkoztatás mértéke Magyarországon: A feketegazdaság egyik legjellemzőbb formája a feketefoglalkoztatás, mely főként az építőiparban általános jelenség. A feketefoglalkoztatás mértéke szektoronként, iparáganként eltérő, 10%-tól akár 70%-ig terjedhet a szabálytalanul foglalkoztatott alkalmazottak aránya.
  • SC - Minimálbér hatása a feketefoglalkoztatásra: A MNB által végzett tanulmány szerint a minimálbéren keresők aránya és a feketefoglalkoztatás mértéke között pozitív kapcsolat figyelhető meg. A cikk sokat mondó számadatokkal szolgál e jelenség alátámasztására.
  • SC - Reformok a munkaerőpiac kifehérítése érdekében: A cikk felsorol néhány intézkedést, melyekkel 2004 óta folyamatosan igyekszik a kormányzat a feketefoglalkoztatást visszaszorítani (pl.: felelősségek megosztása a munkáltató és a munkavállalókat bejelenteni köteles alkalmazott között; havi járulékfizetés bevezetése, elektronikus rendszerek használata).