Feketegazdaság lakossági és vállalati megítélése témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan feketegmegit.jpg

Jogszabály-összefoglalók

Tanulmány-összefoglalók

2008

  • TÖ - A rejtett gazdaságban való részvétel és csökkentésének kormányzati eszközei: Az MTA KTI-ben született tanulmány fő fókusza a fekete/szürke foglalkoztatás problémája, a kisebb vállalkozások gyengébb adózási fegyelme, és javításának kormányzati eszközei, valamint a fehérítés rövidtávú gazdasági hatásainak bemutatása egy makromodell segítségével. A kutatás része egy kérdőíves elemzés a lakosság rejtett gazdasággal és korrupcióval kapcsolatos személyes tapasztalatairól. (lektorálás alatt)
  • TÖ - A rejtett gazdaság lakossági részvétele: Belyó Pál (Ecostat főigazgatója) elemzése a Szonda 2008. őszi közvélemény-kutatásán alapszik, mely a feketefoglalkoztatásra, a számla nélküli kereskedelemre és szolgáltatásokra, az adócsalásra, a hálapénz és borravaló kérdéskörére, a bejelentés nélküli ingatlan-bérbeadásra, valamint a kormányzati intézkedések hatásosságára vonatkozó lakossági véleményeket igyekszik feltárni.

2007

  • TÖ - PwC-Globális Gazdasági Bűnözés: 40 ország több mint 5400 vállalata vezetőinek véleményét kérdezték meg a gazdasági bűnözés helyzetéről, hatásairól (köztük 77 magyarországi piacvezető vállalatot). Jelen tanulmány ismerteti a magyar vállalatvezetők véleményét a bűnözés mértékéről, típusairól, a gazdasági bűnözés által okozott károkról, a bűnözés elleni "harcról".

Saját cikkek