Internetes feketegazdaság témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan internetes fgazd.jpg

Jogszabály-összefoglalók

2009

  • JÖ - 2009. évi elektronikus közszolgáltatásról szóló tv.: A törvény célja az állam szolgáltató jellegének erősítése, az állampolgárok, a gazdasági élet szereplői és a civil szervezetek információs közszolgáltatásokkal való ellátásának biztosítása, a gyorsabb, hatékonyabb közigazgatási és közszolgáltatási ügyintézés lehetővé tétele, valamint a nyilvánosság és a társadalmi kontroll követelményének hatékonyabb érvényesítése.

2005

2003

  • JÖ - Törvény az elektronikus hírközlésről: A törvény az információs társadalom elektronikus hírközlési infrastruktúrájának továbbfejlesztése, a fogyasztók megbízható, biztonságos, megfelelő minőségű és lehető legalacsonyabb díjú elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal való ellátása érdekében, az elektronikus hírközlési piacon a hatékony, az alkalmazott technológiától független verseny biztosítása, valamint az Európai Közösség jogszabályainak való megfelelés érdekében született.

2001

Tanulmány-összefoglalók

2007

  • TÖ - Szoftver-kalózkodás a világon, 2007.: A BSA nemzetközi jogvédő szervezet megbízására az IDC nemzetközi piacelemző vállalat 2003 óta évente elkészíti beszámolóját a software kalózkodás gazdasági állapotáról. Az ötödik, 2007-es tanulmányában globális, regionális és országos szinten vizsgálja a software kalózkodás méretét, dinamikáját, az ellene fellépő hatóságok akcióit. Javaslatot tesz a kalózkodás visszaszorítása érdekében követendő hatékony kormányzati politikára.


Saját cikkeink

  • SC - Business Software Alliance bemutatása: A szervezet 85 országban van jelen, és célja, hogy megvédje és érvényesítse a szoftvergyártók szellemi tulajdonjogait, és hogy fellépjen az illegális szoftverkereskedelem ellen. A cikk bemutatja a szervezet felépítését, vezetőségét, valamint nemzetközi és magyarországi tevékenységét.
  • SC - Fekete kereskedelem a hitelkártyák és bankszámlák adataival az interneten: Az online feketegazdaság egyre nagyobb méreteket ölt. Elsősorban hitelkártyáinkat, majd bankszámla-adatainkat fenyegeti a csalás veszélye. Ez a cikk a Symantec, a világ egyik legnagyobb vírusvédelmi, internetbiztonsági és kémprogramok elleni megoldásokat kínáló vállalat erre vonatkozó statisztikáit dolgozza fel.
  • SC - Illegális fájlcserélés és a torrent oldalak: A saját használatra törtánő film- és zeneletöltés nem törvénybe ütköző cselekedet, a jogvédett szerzemények továbbadása (feltöltése), és az azokkal való kereskedelem viszont az. E tevékenység bűntetése etikai kérdéseket is von maga után, így még nincs határozott fellépés a visszaszorítására. A MAHASZ felmérése szerint csak a zeneszámok letöltése körülbelül 160 milliárd forint veszteséget eredményez.
  • SC - Illegális zeneletöltés: Bár a törvény bünteti, 2008-ban a zeneletöltés 95%-a volt illegális. Ennek következtében a zeneipar becsült éves bevételének mintegy 7%-át veszítette el. A cikk bemutat néhány megoldási javaslatot e problémára.
  • SC - Internetes feketegazdaság szervezete: Számos szerver (pl.: IRC szerver) hozható kapcsolatba a feketagazdasággal - a legtöbb az USA-ban. Ezek a szerverek általában 6 hónapnál kevesebb ideig működnek, és gyakran helyezik át őket, hogy ne lehessen felderíteni a tiltott tevékenységet.
  • SC - Kalózkodás: A kalózkodás fogalma és piaca a technológia fejlődésének következtében az utóbbi időben kibővült, új értelmet nyert. Megtudhatjuk, hogy a warez fogalmával ellentétben itt az elsődleges cél nem a profitszerzés. Jellemzően háromféle termék kerül forgalomba a kalózkodás során: „egyszerű”, „counterfeit” és „bootleg”. Ezeket mutatja be a cikk.