Offshore cégek témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan offshore.jpg

Jogszabály-összefoglalók

Tanulmány-összefoglalók

Saját cikkek

  • SC - Adóamnesztia Az adóamnesztia célja, hogy az offshore cégekkel eltitkolt jövedelmet visszacsalogassák az országba (alacsonyabb adókulccsal vagy adott esetben adómentességgel). Az adófizető polgárokban ez visszatetszést kelthet, hiszen úgy érezhetik, hogy az adócsalók pozitív diszkriminációban részesülnek, így nem látják értelmét a becsületességnek. Németországban a hasonló intézkedések csúfos kudarcba fulladtak.
  • SC - Adóparadicsomok fogalma Adóparadicsomnak tekinthető az az állam, ahol kicsi az adófizetési kötelezettség. Ezt kihasználva a vállalkozások más országba telepítik vagyonukat. A cikk felsorol néhány adóparadicsomnak tartott országot.
  • SC - Célkeresztben az adóparadicsomok A 2009-es G20-as találkozón az OECD összeállította az adómenedéket nyújtó országok listáját, melynek nyilvánosságra hozatalával elérte, hogy a feketelistára került négy ország is hajlandó lett az együttműködésre, az átlátható adórendszer kialakítására. E jogszabálykörben az Európai Unió is szigorításokat tesz.
  • SC - Offshore cégek Az offshore cégek olyan vállalkozások, amelyek alacsony adókulcsokat alkalmazó adóparadicsomban vannak bejelentve, ám ott tevékenységet nem végeznek, csak nyereségüket vallják be azokban az országokban. A cikk bemutatja az offshore cégek adóelkerülésének számos módját.
  • SC - Az Obama adminisztráció off-shore politikája Vajon milyen intézkedéseket hozhat a világ legnagyobb gazdasági erejével rendelkező állama, hogy korlátozza a hatalmas társadalmi veszteségeket okozó adóelkerülést? Mik a világgazdasági válság, az adóelkerülése és a gazdaságélénkítő politika összefüggései? Az amerikai vállalatok mekkora szeletet hasítanak ki az adóelkerülési üzletből? Milyen politikai szabályozással lehet visszafogni, regulálni a vállalatok és a magánszemélyek kreatív adózási megoldásait?

Amennyiben egyik kérdés felkeltette az érdeklődésedet, akkor a releváns fejezetet fellapozva megtalálhatod rá a választ.