Rejtett gazdaság mérete, változása témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan rejtett gazd merete.jpg

Jogszabály-összefoglalók

Tanulmány-összefoglalók

2009

2008

  • TÖ - A magyar gazdaság készpénzigénye: Nemzetközi viszonylatban magasnak számít a magyar gazdaság készpénzigénye, amely az elmúlt két évben megfigyelt készpénzkereslet-bõvülés mellett alakult ki. Az új folyamatnak két fő oka van: a kamatadó 2006-os bevezetése, valamint a szigorodó adóellenőrzések elöli "bújkálás". Továbbá, nemzetközi viszonylatban elmaradunk a készpénzt helyettesítõ fizetési eszközök használatában is. A cikk bemutatja, hogy míg a fejlett országokban számos példát találunk olyan intézkedésekre, amelyek a készpénzhasználat korlátozását célozzák, Magyarországon egyelőre sikertelen kísérletekkel találkozhatunk.

2007

  • TÖ - A rejtett gazdaság nagysága és jellemzői: A tanulmány egy 2007-es vizsgálat eredményeit foglalja össze, mely többek között foglalkozik a magyar bér-, adó- és járulékrendszer értékelésével, a rejtett gazdaság személyes megítélésével, továbbá a legális és illegális költségcsökkentő, jövedelemnövelő eljárások elemzésével.

1999

  • TÖ - Az adózatlan gazdaság és a globalizáció: A tanulmány az adózatlan gazdaság fogalmával, méretével, térnyerésével, gazdaságpolitikai vonatkozásaival foglalkozik. Vizsgálja az adózatlan gazdaság és a globalizáció kapcsolatát is.

Saját cikkek