Tőkepiaci visszaélések témakör

From Projekt
Jump to: navigation, search
Civertan tokepiaci vissz.jpg

Jogszabály-összefoglalók

2009

  • File:Magatartasi kodex.pdf (2010. január 1-től jelenleg is hatályos változata, 10 oldal, 175 KB): 2009. szeptember 16. napján 13 hitelintézet írta alá az ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódexet, amellyel a PSZÁF a lakosság pénzintézetekbe vetett bizalmát kívánja helyreállítani. Hatálya kiterjed valamennyi lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi szervezetre, azonban a kódexhez történő csatlakozás nem kötelező, továbbá annak megsértése is legfeljebb annyi következménnyel jár, hogy az etikai vétséget nyilvánosságra hozzák. - A Kódex rövid összefoglalója itt olvasható

2007

2001

1999

  • JÖ - A Magyar Bankszövetség etikai kódexe (1999. március, 8 oldal, 137 KB): Etikai normákat tartalmaz a bankok egymás közötti, valamint a bankok és ügyfelek közötti kapcsolatokban. Szabályozza az Etikai Bizottság eljárási és döntéshozatali rendjét.


Tanulmány-összefoglalók

Saját cikkeink

  • SC - Tőkepiacok befolyásolása A tőkepiac befolyásolása az a folyamat melynek eredményeként olyan árfolyamváltozások mennek végbe, amelyek amúgy a rendelkezésre álló információk szerit nem történhetnének meg. Ilyen például, ha nagy tételben történik piaci ár alatti áron való ügyletkötés. Ezen visszaélések visszaszorítása a PSZÁF feladata.